НЕКОЛКУ ПРАШАЊА ЗА ПОЕТИКАТА НА ЕСЕИТЕ НА ГОРАН СТЕФАНОВСКИ (Journal of Contemporary Philology, 2021)
Овој истражувачки труд е посветен на есеистичкото творештво на Горан Стефановски, кое досега не е одделно и поопстојно истражувано и коментирано од македонската книжевна наука. Сметајќи го есејот за одделен жанр, во анализата на поетиката на есеите на Стефановски констатираме дека неговиот есеистички текст со своите особености надминува дел од досегашните теориски одредби за есејот. Остварувајќи се како текст што припаѓа на метажанр/наджанр, есејот на Стефановски не може стриктно да се категоризира само преку постојните типoлогии на есејот, при што, меѓу другото, го препознаваме како одделен вид есеј – ренесансно-постмодернистички. Анализирајќи ја неговата поетика, се доаѓа до согледба дека есеистичкото творештво на Стефановски се развива од мини- или нацрт-есеј до хипересеј, при што во него, мизанабимски, како есеми се присутни повеќе видови есеј според постојните типологии. Трудот упатува и на неопходноста од натамошни читања и анализирања, во коi ќе се прикажат и ќе се вреднуваат и други естетски, поетички димензии на есејот на Стефаноски, на кои ова доминантно теориско исчитување сигнално упатува.
Keywords: поетика; ренесансно-постмодернистички есеј; Горан Стефановски; категоризација; метажанр