ЕФЕКТОТ НА УЧЕЊЕТО НА ДАЛЕЧИНА ВРЗ ЕМОЦИОНАЛНАТА И СОЦИЈАЛНАТА БЛАГОСОСТОЈБА НА СТУДЕНТИТЕ ВО ПАНДЕМИСКИ КОНТЕКСТ (Journal of Contemporary Philology, 2022)
Преминот кон учење на далечина претставува трансформација во областа на образованието и се карактеризира со примена на технологија и нови начини на учење и остварување соработка. И покрај големиот број меѓународни научни конференции и панел-дискусии посветени на подобрување на квалитетот на онлајн-образованието, студентите ретко се консултираат за мислење како тие лично се справуваат со новитетите, односно дали се соочуваат со емоционални и социјални последици како резултат на учењето на далечина. Ова создава потреба да се испита како учењето на далечина влијае врз емоционалната и врз социјалната благосостојба на студентите. Емоционалната благосостојба се дефинира како рамнотежа меѓу доживеаните (позитивни или негативни) и осознаените чувства (среќа и задоволство), при што емоционалната благосостојба е тесно поврзана со психичката благосостојба (личен развој, владеење со околината, автономија) и социјалната благосостојба (социјална интеграција и придонес) (Keyes 2007). Целта на овој труд е да се истражи дали учењето на далечина влијае врз емоционалната и врз социјалната благосостојба на студентите. Спроведено е истражување меѓу 60 студенти на студиите по преведување и толкување во Република Северна Македонија, при што резултатите покажуваат дека учењето на далечина има голем ефект врз студентите од емоционален и од социјален аспект. Во таа насока може да се применат низа активности од областа на емоционалната интелигенција, со цел подобрување на конкретните слабости од академски, но и од личен аспект, како самосвесноста, управувањето со сопствените емоции, мотивацијата и емпатијата. Се работи за генерички компетенции, кои имаат огромна важност за време на изолацијата при учењето на далечина, како и, воопшто, за идната професија преведувач и толкувач.
Keywords: емоционална и социјална благосостојба; емоционална интелигенција; учење на далечина; емоции