МНОГУТЕ ЖИВОТИ НА КАРДЕНИО (Journal of Contemporary Philology, 2022)
Во овој труд се преиспитува прашањето за наводно изгубената јакобинска драма The History of Cardenio, која им се припишува на Џон Флечер и на Вилијам Шекспир. За оваа адаптација на приказната за Карденио од првиот дел на Дон Кихот на Мигел де Сервантес се поставувале многу хипотези низ вековите, главно поради Double Falsehood (1728) на Луис Теобалд, кој тврдел дека тоа дело е токму изгубената драма. Следејќи ги постулатите на Стивен Гринблат за поетиката на културата и на културната мобилност– кои опфаќаат прашања за авторството, за мобилноста на идеите и на тектовите, за врската меѓу општеството и книжевноста – прво ќе ја трасираме траекторијата на Дон Кихот на Сервантес од Шпанија во Англија на почетоците од 17 век и ќе ја истражиме рецепцијата кај писателите од тоа време. Потоа ќе се осврнеме на неколку показатели дека драмска адаптација на приказна од Дон Кихот била изведувана во англиските театри, драма што потоа ќе им биде припишана на Флечер и на Шекспир, но не била објавена и се сметала за изгубена сè до 17 век и објавата на Double Falsehood. Најпосле, ќе направиме кус критички осврт на неколкуте постојни текстови, ќе дадеме извештај за најновите истражувања и заклучоци за оваа проблематика, како и податок за адаптациите на оваа драма во светот во 21 век, проект предводен од Стивен Гринблат.
Keywords: поетика на културата; рецепција; адаптација; Шекспир; Сервантес