НОСТАЛГИЈАТА ВО THE HOUSEBREAKER OF SHADY HILL AND OTHER STORIES (Journal of Contemporary Philology, 2023)
Оваа статија се занимава со поимот и функцијата на носталгијата во циклу-сот раскази The Housebreaker of Shady Hill and Other Stories (1958) од Џон Чивер. Анализата се потпира врз дефиницијата за носталгијата на Светлана Бојм, според која носталгијата е „копнеж по домот што повеќе не постои или никогаш не постоел (2001: xiii), како и врз студијата за носталгијата од Џенифер Смит (2017) во американската збирка раскази. Целта е да се истражи како и со која цел циклусот на Чивер вклучува носталгија во инди-видуалните приказни и да се покаже дали различните евокации на ностал-гијата претставуваат делумни или погрешни верзии на минатото. Имајќи предвид дека циклусот раскази како жанр по природа содржи повторувања и надополнувања, авторите имаат намера да истражат како поединечните раскази се поврзуваат за да дадат поколективно чувство на носталгија, без разлика дали е тоа кохерентно или амбивалентно, кое може да биде во коре-лација со специфичниот локалитет на предградието во кое живее средната класа на американскиот североисток.
Keywords: носталгија; Џон Чивер; циклус раскази; американска книжевност; The Housebreaker of Shady Hill and Other Stories