НЕКОИ ПОСТАПКИ НА ИСТОРИОГРАФСКАТА МЕТАФИКЦИЈА ВО РОМАНОТ ФЛОБЕРОВИОТ ПАПАГАЛ НА ЏУЛИЈАН БАРНС (Journal of Contemporary Philology, 2023)
Предмет на научна и на критичка опсервација во трудов се некои постапки на историографската метафикција во романот Флоберовиот папагал (1984 г.) на Џулијан Барнс. Главната хипотеза оди во насока на тоа да покаже како некои постапки на историографската метафикција употребени во романот Флоберовиот папагал, како што се фикционализирањето на биографијата на Гистав Флобер, преминот на биографијата на Флобер во автобиографија на нараторот Брајтвајт, мрежата од цитати и интертекстуалноста, го отсликуваат односот кон минатото, историјата, книжевноста и кон вистината. Хипотезата ќе се докажува преку општите методи на анализа и на синтезa. Заклучокот треба да упати на посредуваноста на минатото, на достапноста на минатото и историјата преку пишани текстови, на поигрувањето со фактот и фикцијата и создавањето нова творба во која тие наизменично постојат, на пародизирање на жанрот на биографијата, како и на сознанието дека не постои само една туку повеќе вистини во романот.
Keywords: постапки; историографска метафикција; роман Флоберовиот папагал; Џулијан Барнс; толкување