ОБУКА НА КОНФЕРЕНЦИСКИ ТОЛКУВАЧИ СО АКЦЕНТ НА ИНТЕРКУЛТУРНАТА КОМУНИКАЦИЈА (Journal of Contemporary Philology, 2018)
Секој процес на комуникација кој вклучува толкувачи е под влијание на интеркултурни фактори, затоа што конференциското толкување како активност ја изразува нераскинливата врска помеѓу јазикот, културата и интеркултурната комуникација. Општоприфатен е ставот дека толкувачите треба да ја пополнат лингвистичката празнина во комуникацијата. Трудот укажува на тоа дека конференциските толкувачи  треба  успешно  да  ја  премостат  и  културолошката празнина, односно да се занимаваат со културолошкиот аспект на пораката.Трудот ја дефинира интеркултурната комуникациска компетен-ција (ИКК) со ставање акцент на вештините кои толкувачите треба да  ги  стекнат  за  успешно  да  ја  извршуваат  својата  професија. Понатаму се презентираат резултатите од емпириското истражување, спроведено  на  терен  во  Република  Македонија,  кое  вклучува професионални  толкувaчи  вработени  во  државните  институции. Се  нагласува  и  потребата  од  воведување  на  „Интеркултурна комуникација“  како  посебен  курс  во  програмата  за  обука  на идните толкувачи на Катедрата за англиски јазик и книжевност на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ – Скопје.
Keywords: конференциско толкување; интеркултурна комуникација; интеркултурна комуникациска компетенција