КОНТРАСТИРАЊЕ НА ПЕРФЕКТОТ ВО АНГЛИСКИОТ И ВО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК (Journal of Contemporary Philology, 2018)
Предмет на оваа статија е контрастирање на формата и употребата на англискиот перфект (present perfect simple) и англискиот траен перфект (present perfect continuous) од една страна и македонскиот перфект од друга страна. Контрастивната анализа се базира на податоци од неколку истражувања, како и на податоци преземени од Македонскиот корпус на англискиот меѓујазик (МКАМ), кој претставува електронска база на текстови продуцирани од изучувачи на англискиот јазик. Целта е да се утврдат сличностите и разликите помеѓу англискиот и македонскиот перфект. Резултатите од контрастивната анализа може да се користат во наставата по англиски јазик. Поаѓајќи од претпоставката дека македон-скиот јазик влијае врз процесот на усвојување на англискиот перфект и англискиот траен перфект, оваа статија укажува на типичните проблеми со коишто македонските изучувачи се очекува да се соочуваат при изучувањето на двете споменати категории.
Keywords: англиски перфект; македонски перфект; контрастивна анализа