АСПЕКТИ НА ПРИДАВСКАТА СЕКУНДАРНА ПРЕДИКАЦИЈА ВО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК (Journal of Contemporary Philology, 2019)
Во трудот се посочуваат основните карактеристики на придавската секундарна предикација во македонскиот јазик. Проблемот се разгледува, пред сѐ, од семантички и од синтаксички аспект, но и на планот на информациската структура. Се изделуваат основните значења на придавките во таа функција, врската меѓу нивниот карактер од аспект на тематско-рематската структура и позицијата во исказот и причините за нивната интегрираност или неинтегрираност во прозодиската структурa. Во таа смисла, се посочува кога влегуваат во релација што е само временски паралелна со примарната предикација, од една страна, и со дополнителна, каузална нијанса, од друга; во кои случаи се јавуваат во информациското јадро или надвор од него во зоната десно или лево од предикатот; какви импликации има нивниот информациски карактер во поглед на позицијата; како се одразува разликата помеѓу депиктивните секундарни предикати и придавските елементи што изразуваат подолготрајни  карактеристики. Примерите се ексцерпирани од неколку книжевни дела.
Keywords: придавка; секундарна предикација; актуелен атрибут; значење; позиција