РЕЛИГИСКИОТ ИДЕНТИТЕТ И МУЗИКАТА ВО РОМАНОТ АЏИЛАК ОД ДОРОТИ РИЧАРДСОН (Journal of Contemporary Philology, 2019)
Овој труд ја истражува потрагата на Миријам Хендерсон, главната протагонистка во тринаесеттомниот роман Аџилак на Дороти Ричардсон, за верски/религиски идентитет и неговата поврзаност со музиката. Многу критичари го разгледуваат романот Аџилак како приказна потрага, но улогата на музиката во потрагата на Мирјам Хендерсон по начин за деконструкција и, на крајот, отфрлање на англиканската верска традиција, е запоставена. Споредувајќи ги верските практики на англиканизмот и лутеранизмот за време на престојот на главниот лик во Германија во првиот том Зашилени покриви, поврзани со конгрегациското пеење, изборот на химни и проповеди, Миријам ја започнува својата потрага насочена кон редефинирање на нејзиниот религиски идентитет. Во овој труд ги разгледуваме фазите на потрагата на Миријам за верски/религиски идентитет, исцртувајќи го патот на Миријам кон откровение и воспоставување нова врска со Бога.
Keywords: книжевност; роман-потрага; музичко-книжевни врски; религија