(untitled) (Filološke studije, 2020)
У раду се разматра књижевно моделовање ратних траума у романима Кућа сећања и заборава Филипa Давидa, Заблуда светог Себастијана Владимира Табашевићa и Пас и контрабас Саше Илића. Начин на који Холокауст утиче на живот Алберта Вајса и других ликова, деценијама после Другог светског рата, и мистичко разматрање смисла постојања зла истичу се као најважније теме Давидовог романа. Заблуда светог Себастијана тумачена је кроз однос јунака Карла према језику наученом у рату, који индукује дисоцијацију личности, усвајање, а затим и превазилажење позиције жртве. Протагониста романа Пас и контрабас Филип Исаковић и његов посттрауматски стресни поремећај, као и психијатријска и антипсихијатријска метода лечења фокус су анализе Илићевог дела.