ДЕШИФРИРАЊЕ И КАТЕГОРИЗАЦИЈА НА МАКЕДОНСКИТЕ КНИЖЕВНИ ПСЕВДОНИМИ (Filološke studije, 2022)
Во трудот се осврнуваме на прашањето за псевдонимноста во македонската книжевност. Ние се задржуваме на процесот на собирање, анализирање и синтетизирање на непотпишани дела или потпишани со скриени имиња, иницијали, графиски знаци и сл. Притоа, нив ги категоризираме во повеќе групи (криптоними, којноними или колективни псевдоними, тропоними, латинизми, фиктоними итн.) Овие наши согледувања ги изнесуваме како пример за можностите за понатамошни истражувања на полето на псевдонимноста, но и како потреба за разјаснување на потребите и начините да се пишува со затскриено име. Изнесеното го  сметаме за важна основа и за давање увид за комплексноста на прашањето за македонските книжевни псевдоними.