СВЕТИОТ ПИЈАЛОК: ЗА ИСТОРИЈАТА НА ВИНОТО (Filološke studije, 2019)
Во овој труд ќе се осврнеме на некои аспекти во испитувањето на појавата и значењето на виното на Балканот. Ќе бидат опфатени податоците одетнолингвистиката и народната книжевност, со особен акцент на здравицата и култот на пиење вино во епската поезија, како и потеклото на истото во етиолошките легенди. Во прилог на ова, ќе бидат анализирани некои придружни ритуали и култови, што уште повеќе го потенцира значењето на виното во традиционалната народна култура.