АПТЕКАРСКАТА ДЕЈНОСТ ВО МАКЕДОНИЈА ВО 19 ВЕК (Filološke studije, 2019)
До појавата на првите македонски дипломирани аптекари од Македонија, до средината на 19 век, аптекарската дејност најчесто била водена од аптекари-странци. Првите диполомирани фармацевти-Македонци се споменуваат од средината на 19 век. Во нивните аптеки се вршела и лекарска дејност. Нивното егзистирање во Македонија, во услови на постоење на голема неписменост и сиромаштија меѓу населението, било голем исчекор напред во подобрување на општите услови на живеење.