ЕВТИМИЦА ЈАНЧЕВА: АВТОРКА НА ПРВИОТ РЕГИСТРИРАН МАКЕДОНСКИ ЖЕНСКИ ПОЛЕМИЧКИ ТЕКСТ (Филолошки студии, 2021)
Во трудот се осврнуваме на една полемика од 1898 година во која учество зела учителката Евтимица Јанчева од градот Воден. Полемиката се развила како одговор на два текста во кои авторите ги критикувале жените и особено учителките за нивниот однос кон модата и работата. Обемниот текст на Јанчева објавен во весникот Новини, во рубриката „Дописки“, го брани правото на жените да бидат учителки, да ги следат последните модни трендови итн. На овој начин, статијата на Евтимица Јанчева е првиот регистриран полемички текст во македонската литература, во кој учество зела жена, а Евтимца Јанчева го држи приматот на првата македонска жена, која зела учество во јавна полемика.
Keywords: Евтимица Јанчева, Воден, XIX век, книжевна полемика, весник Новини, женско творештво