ПРОМИСЛУВАЊЕ НА ТЕОРИЈАТА НА ПОЛИКОДНИОТ ТЕКСТ ПРЕКУ КОНЦЕПТИТЕ ЗА ПОЕТСКО ДОМУВАЊЕ И ГРАДЕЊЕ ВО МИСЛАТА НА МАРТИН ХАЈДЕГЕР (Филолошки студии, 2022)
Овој текст е обид да се примени теоријата на поликодниот текст на мислењето на доцниот Хајдегер со фокус на неговата рефлексија на феномените на градење и домување. Главна точка на поаѓање ќе биде неговиот текст „Градење домување мислење“, кој има големо влијание и на архитектонската теорија и практика, како и на современата уметност и теоријата на дизајнот. Ова ќе се разгледува во контекст на размислувањето на Хајдегер за феноменот на јазикот.