ПРОСТИТЕ ГЛАГОЛСКИ ФОРМИ ВО НАСЛОВИТЕ ОД ЕЛЕКТРОНСКИТЕ МЕДИУМИ ВО РСМ (Филолошки студии, 2022)
Овој труд ги истражува употребата и дистрибуцијата на простите нелични и лични глаголски форми во насловите на статиите во електронските медиуми во РСМ, преку што се согледуваат нивните морфолошки карактеристики во македонскиот јазик, но и сличностите и разликите, главно, со англискиот јазик. Примерокот го претставуваат 50 случајно избрани наслови од електронските медиуми во РСМ објавени на веб-страницата time.mk, а за анализа на податоците и за донесување заклучоци се употребува општиот квалитативен интерпретативен/индуктивен метод. Истражувачките резултати ја потврдуваат поретката употреба на заповедниот начин и ја нагласуваат улогата на глаголската именка во кондензација на информацијата, што е главна карактеристика на насловите, воопшто. Исто така, резултатите покажуваат дека сегашното време се употребува повеќе во своите вторични значења, за разлика од минатото определено свршено и несвршено време, кои се употребуваат во своите основни значења. Овие резултати укажуваат на тоа дека во однос на дистрибуцијата на простите глаголски форми, насловите во македонскиот јазик имаат сопствени карактеристики, но и одредени сличности со насловите во  англискиот јазик.