ВЕРСКАТА ПРИПАДНОСТ КАКО ПОКАЗАТЕЛ НА НАЦИОНАЛНИОТ ИДЕНТИТЕТ: (Случајот на верските малцинства во Бесарабија) (Филолошки студии, 2019)
Овој труд се осврнува на корелацијата меѓу етничката припадност и конфесионалниот идентитет што постои во различни заедници на Басарабија во 19 век. Историографијата и податоците од архивските документи покажуваат дека голем број етноконфесионални заедници можат да се најдат на проучуваниот дијахрониски сегмент на територијата Прут-Нистру, каде што етничката и верската припадност претставуваат една целина, додека двете компоненти во иста мера се елементи што ја детерминирале припадноста кон една или друга заедница. Во овој случај, ние се осврнуваме на ерменската, римо-католичката и протестантскта заедница или на бројните религиозни деноминации.
Keywords: Бесарабија, Руска империја, Ерменци, Липовани, протестанти, римокатолици