Z JANKOM GLAZERJEM NA POTI IZGNANSTVA (Филологические заметки, 2020)
Nemška okupacija dela slovenskega ozemlja v aprilu 1941 je za mnoge pomenila življenjsko prelomnico, kjer posebej mislimo na germanizatorični (nacistični) pritisk. Med žrtvami so bili tudi slovenski književniki. Za organizacijo izgona so nacisti najprej ustanovili preseljevalni štab v Mariboru in njemu podrejene organe, za tem pa uredili zbirna taborišča v različnih krajih Spodnje Štajerske. V Mariboru so v taborišče za izgnance preuredili del meljske vojašnice. Namenili so jih v različne kraje v Srbiji, nekatere tudi na Hrvaško.
Keywords: Nazism; Lower Styria; Slovenian writers; assembly camp in Melje; exile