МАЈЧИНСТВОТО КАКО ПАРАДИГМА ЗА БЕЗГРАНИЧНА ЉУБОВ (Филологические заметки, 2019)
Трудот се занимава со специфичната форма на љубов како што е мајчинството, кое е дефинирано како чисто, безусловно, инстинктивно, болно и саможртвувачко. Културолошкиот поглед кон него се движи од древната митологија, пештерското сликарство, неолитските фигурини; преку сплоснатите средновековни слики, издолжените готски скулптури, складните ренесансни претстави; сè до современите еманципаторски форми, кои ги среќаваме во новите книжевни, уметнички и психолошки толкувања за мајчинството.