(untitled) (Filološke pripombe, 2023)
Во фокусот на истражувањето е односот кон традиција и нејзиното влијаниеврз реалациијата што ја воспоставува човекот со својата околина. Тргнувајќи од истражувањето на медиумското презентирање на традицијата поврзана со празникот Водици се разгледува можноста преку уметничкиот израз да се влијае врз одност на човекот кон природата.Во текстот се осврнувам на филмот „Господ постои, името ѝ е Петрунија“, кој го сметам за податлив, бидејќииако е базиран на вистински настан, гради своја приказна, која отвора голем број актуелни општествени прашања, кои се однесуваат како на минатото така и на сегашноста што ја живееме.Таквата поставеност на филмскиот наратив дава можност за различни читања, кои се однесуваат на прашањата штосе реферираат на односите на човекот со неговата околина. Во текстот, анализата е базирна на теоретските можности што ни ги даваат различните концепти на истражување и на толкување, кои се темелат врз етно-/екокултурна перспектива.