(untitled) (Filološke pripombe, 2019)
Предмет на интерес на овој текст е делото „Мојот Скендербеј“ на македонскиот автор Драги Михајловски. Текстот се фокусира врз потенцирање на успешно поставената компатибилност помеѓу неговите тематски, структурни и жанровски обележја, од една страна, и компатибилност меѓу еден конкретен книжевен текст и пошироките (поетички, теориски, историски, социо-културни) контексти. Токму тоа го прави „Мојот Скендербеј“ да биде толкувачки поликонтекстуален текст, илустративен во однос на актуелните тенденции не само во македонската литература туку и во контекст на тенденциите во постмодерната книжевност, теорија и историографија.