SLOVENSKA OTROŠKA IN MLADINSKA KNJIŽEVNOST V ZADNJEM DESETLETJU (Filološke pripombe, 2021)
Antologija Slovenia's Best for Young Readers (2020), v katero je umeščenih 44 sodobnih ustvarjalcev slovenskih otroških ali mladinskih literarnih del, služi kot izhodišče razprave. Metodologija se navezuje na izbor avtorjev in avtoric in njihovih besedil v antologiji (najmanj tri dela, ki sodijo v otroško ali mladinsko književnost, nagrade in nominacije v zadnjih desetih letih) ter na primerjalno analizo pogosto nagrajenih književnih vrst in poetik izbranih ustvarjalcev. Izjemo predstavljajo avtorji, ki so prejeli nagrado za življenjsko delo in praviloma ne prejemajo več sprotnih nagrad, so pa zelo pomembni za razvoj sodobne slovenske otroške in/ali mladinske književnosti (Svetlana Makarovič, Neža Maurer, Miroslav Košuta, Slavko Pregl, Boris A. Novak), njihovi začetki ustvarjanja pa segajo v 70. leta 20. stoletja. Primerjava nagrajenih del v zadnjem desetletju in primerjava avtorskih opusov pokaže na kakovostne ustvarjalce, ki v zadnjem desetletju izstopajo, in sicer z nagrajenimi deli Peter Svetina in Anja Štefan, z nagradami ali nominacijami še Nataša Konc Lorenzutti, Vinko Möderndorfer, Lila Prap, Andrej Rozman, Bina Štampe Žmavc in Janja Vidmar. Posebna pozornost velja tudi ustvarjalkam avtorskih slikanic (Prap, K. Musil, Peklar, Wang) in književnim vrstam, v okviru teh pa analize pokažejo na najbolj produktivne vzorce sodobne slovenske otroške in mladinske književnosti, pri čemer se pokaže, da so to pravljice, kratke realistične zgodbe in realistični mladinski romani. Opazen je razkorak med nagrajenimi in najbolj branimi knjigami; največkrat nagrajeni avtorji niso tudi najbolj brani.
Keywords: otroška književnost, mladinska književnost, antologija slovenskih avtoric in avtorjev, sodobna književnost