OKTOBARSKA REVOLUCIJA U NJEMAČKOM KAZALIŠTU: PISCATOROV „RASPUTIN“ (Filološke pripombe, 2019)
Kazališni redatelj Erwin Piscator u mnogim svojim izvedbama tematizirao je subverziju kapitalizma, priželjkujući revoluciju nalik ruskoj na njemačkom tlu. U najznačajnija obilježja njegova kazališta, ključna za Piscatorovo shvaćanje političkog teatra, ubrajaju se eksperimenti s tehnologijom i uporaba kazališne mašinerije. Jedna od izvedbi u kojima su nova tehnološka dostignuća najuspješnije uklopljena u teatar, a koja ujedno transparentno odražava ideologiju Piscatorova kazališta, njegov je „Rasputin“. Navedena izvedba problematizira Oktobarsku revoluciju te ilustrira moguće implikacije korištenja tehnologije u umjetničke svrhe, odnosno nepredvidivu interakciju između različitih medija – teatra i filma.