„ОМЕР-ПАША ЛАТАС“ МЕЃУ ТОЧКИ И ЗАПИРКИ (Filološke pripombe, 2019)
Досега, во стилистиката, постојат обиди да се разработат интерпункциските знаци, но нивната анализа се прави заедно со анализата на зборовите во текстот. Мислиме дека имаме нов предизвик во научноистражувачката работа во рамките на стилистиката. Зборуваме за поголема научна работа што ја правиме во стилистиката. Романот „Омер-паша Латас“ на Иво Андриќ е „плодна почва“ за развој на оваа тема, каде што ќе се обидеме да ја примениме нашата теза на одреден текст. Очекуваните резултати од текстот во оригиналот можат да се споредат со преведен и со адаптиран текст на македонски јазик (само со интерпункција), бидејќи знаците за интерпункција можат да се разликуваат од јазик во јазик.