IZVIRNOST TIPNEGA INDEKSA SLOVENSKIH LJUDSKIH PRAVLJIC V MEDKULTURNEM KONTEKSTU (Filološke pripombe, 2019)
Monografija Monike Kropej Telban Tipni indeks slovenskih ljudskih pravljic, Živalske pravljice in basni je prva v seriji slovenskih tipnih indeksov in umešča specifične slovenske ljudske pravljice v evropski prostor ter na pravljični zemljevid medkulturne Evrope (Alberus, Apulej, Arhiloh, Babrij, Bidpai, Enij, Ezop, Hesiod, Horac, Phaedrus, Antonius von Pforr, Sachs, Steinhöwel, Waldis idr.). Poleg tega zvišuje tudi znanstveno raven slovenske folkloristike in literarne vede. Prispevek predstavlja predelano in razširjeno recenzijo navedene monografije.
Keywords: ATU index, A. Aarne, S. Thompson, H. J. Uther, M. Kropej Telban