UMIJEĆE PREŽIVLJAVANJA – RAZMATRANJA O FRATARSKIM PRIČAMA I. ANDRIĆA (Filološke pripombe, 2019)
Andrićeva Bosna kompleksan je prostor koji autor portretira u svoj šarolikosti života i u karakterističnim situacijama koje se zbivaju u privatnoj i javnoj sferi: kao akteri nastupaju ljudi različitih društvenih slojeva, nacionalnosti i vjeroispovijesti. Stoga veliki pripovjedački opus Ive Andrića nudi mogućnost klasifikacije i odabiranja prema različitim kriterijima, a u radu ćemo razmotriti neke od tematskih i stilskih aspekata u Fratarskim pričama (deset Andrićevih novela napisanih u rasponu od 1923. do 1951. u kojima se kao glavni akteri pojavljuju bosanski franjevci).