НЕКОИ ИМАГОЛОШКИ ПОСТАПКИ ВО МАКЕДОНСКАТА И ВО БУГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРА НА ДИЈАСПОРА ОД ПЕРИОДОТ НА ТРАНЗИЦИЈАТА (Filološke pripombe, 2019)
Преку примерите на романите, Снегот на Казабланка од Кица Б. Колбе и Дневникот на една пеперутка од Красимир Дамјанов, трудот разгледува некои теориски аспекти на литературата на дијаспора од периодот на транзиција. Оваа литература, создавана надвор од матичната етничка и јазична област на авторот, почива врз наративите за преселби коишто се преземаат од најразлични егзистенцијални причини. Анализата на споменатите романи е фокусирана на претставите за некое друго и поинакво чувство за место далеку од татковината како и на начините на однесување на поединците што произлегуваат од прифаќањето или од отфрлањето на културните кодови.