(untitled) (Филолошке студије, 2021)
У раду се описују и анализирају белешке посвећене књижевној периодици, које је Тихомир Остојић објављивао интензивно у „листу за забаву, поуку и уметност“ Стражилово, почетком деведесетих година XIX века, као и белешке које је овај историчар књижевности објављивао у Летопису Матице српске, од 1900. године, као сарадник овог часописа, односно, од 1912. до 1914. године, када је Остојић био не само сарадник него и уредник Матичиног гласила. Као мале (кратке, невелике по обиму), прегледне, информативне, комуникацијске, иманентно вреднујуће и искључиво часописне форме, тренутна обавештења и обавештења о (књижевном) тренутку, белешке Тихомира Остојића о књижевној периодици објављиване у Стражилову и Летопису Матице српске, омогућавају сагледавање оновремене књижевне сцене, оне обилују подацима корисним за испитивање историје српске књижевности и културе, а с друге стране, белешке о књижевној периодици Тихомира Остојића подесне су за ишчитавање и разумевање Остојићеве (уредничке) аутопоетике.