(untitled) (Филолошке студије, 2022)
U tekstu se obrađuju novčanе jedinice rubalj (рубль) i kopejka (копейка) u ruskim poslovicama. Cilj ovoga rada je odrediti dominantne vrijednosti izražene u poslovicama kao odrazu sustava vrijednosti zajednice te kulturološke specifičnosti, osvrćući se pritom na povijest upotrebe navedenih novčanih jedinica koje se danas identificiraju s Rusijom kao političkim i kulturološkim prostorom. Za potrebe istraživanja koristili smo sljedeće zbornike ruskih poslovica: Большой словарь русских пословиц autora V. Mokienko, T. Nikitina i E. Nikolaeva i zbornik Пословицы русского народа V. Dalja. Manji broj primjera pronađen je i u znanstvenim radovima. Analizom smo izdvojili tri osnovne tematske podskupine poslovica koje se odnose na fizičke karakteristike novca, pripadnost i način stjecanja novca, te način ophođenja s novcem. Zasebno je poglavlje posvećeno analizi brojčanih sastavnica u poslovicama. Rezultati istraživanja pokazuju da se najviše vrednuje novčana vrijednost stečena vlastitim radom i štednjom, dok su međuljudski odnosi (prijateljstvo) hijerarhijski više pozicionirani od samog novca. Osobito se osuđuje stjecanje novca na nepošten način te rastrošnost.