КНИЖЕВНОСТА КАКО ЈАНУС – ЗА ДИХОТОМИЈАТА МЕЃУ УСНАТА И ПИШАНАТА КНИЖЕВНОСТ (Филолошке студије, 2019)
Дихотомијата или амбивалентноста на книжевниот систем е основата на oвој текст кој се обидува да ги претстави двата составни модела на книжевноста – усниот и пишаниот – низ призма на нивните дистинктивни белези. Ако пишаната книжевност се вреднува како елитна, ексклузивна, рафинирана и ерудитна, тогаш усната книжевност тоне од тежината на дискриминирачките квалитети какви што се плебејска, инклузивна, груба и аграфиска. На сосема ограничен простор, овој текст ќе укаже на погрешноста на ваквиот аксиолошки третман.