(untitled) (Philological Studies, 2020)
Во трудот се прави обид да се претстават животниот и творечкиот пат на Живко Фирфов, кој, во историјата на музиката во Македонија, е забележан како еден од значајните претставници на современата музичка култура. Вредноста на овој музички деец ја гледаме врз основа на сето она што го создал, го забележил, го обработил и научно го публикувал, по што дал значителен придонес во откривањето, запишувањето, запознавањето и во афирмацијата на македонската народна музика во земјата и во странство.