LEKSIKOGRAFSKA IMPLEMENTACIJA INFORMACIJE O RODNOM OGRANIČENJU ILI RODNOJ PREFERENCIJI U UPOTREBI RODNO OBILJEŽENIH FRAZEMA RUSKOGA JEZIKA (Philological Studies, 2022)
U radu se pokazuje važnost rodno relevantne informacije kao bitne pragmatičke informacije u leksikografskoj obradi rodno obilježenih frazema, analizira se dosadašnja praksa leksikografske obrade rodno obilježenih frazema ruskoga jezika te se predlažu mogućnosti dosljednije implementacije ovoga tipa pragmatičke informacije u rječnički opis frazema. U tu svrhu provedeno je korpusno istraživanje upotrebe odabranih frazema te ispitivanje korelacije leksikografskoga opisa rodno obilježenih frazema i njihove pravilne upotrebe kod govornika ruskoga kao stranog jezika. Rezultati neosporno dokazuju potrebu uključivanja ispravne i na korpusnim podacima utemeljene rodno relevantne informacije o upotrebi frazema u rječnike, kao i potrebu razlikovanja rodnoga ograničenja od rodne preferencije u upotrebi rodno obilježenih frazema.