DVA OTOKA – PA TAKO RAZLIČNA: (PRIMERJAVA ROMANA FILIO NI DOMA BERTE BOJETU BOETA IN OSMI POVERJENIK RENATA BARETIĆA) (Philological Studies, 2019)
V romanu Filio ni doma in v romanu Osmi poverjenik lahko zasledimo lastnosti antiutopije, distopije in utopije. Dogajalni prostor je v obeh delih otok, gre torej za prostorski eskapizem. Na teh otokih pa je za razumevanje romanov pomembno predvsem razumevanje spolnosti, odnosov med moškimi in ženskami ter njihovih vlog, ter oblasti in hierarhične ureditve.