НАДМИНУВАЊЕ НА НЕМОСТА: ЈАВНИТЕ НАСТАПИ НА МАКЕДОНСКИТЕ ЖЕНИ ВО XIX ВЕК (Philological Studies, 2019)
Регистрираните говори на македонските учителки во XIX век, укажуваат дека нивната свест го надминалa традиционално-патријархалниот начин на размислување. Тие барале право на образование и еманципирање во општеството. Нивните ставови, парафразирани од дописниците, го покажуваат степенот на развојот на женската мисла во Македонија, на крајот од XIX и почетокот на XX век. Имајќи ја предвид состојбата со женското образование и женската немост од пред само десетина години, пред крајот на векот, можеме да заклучиме дека бил постигнат голем напредок во надминување на неписменоста и на немоста. Голема заслуга за тоа имале и јавните настапи на македонските учителки.