(untitled) (Славистички студии, 2025)
Во текстот ќе стане збор за заменката *vьsь, во поглед на нејзиното потекло и современата состојба во македонскиот јазик. За споредба ќе бидат наведени и формите на оваа заменка во останатите словенски јазици. Се разгледува нејзиното поле на функционирање во современиот стандард, говорен и литературен, како и во дијалектите.