(untitled) (Славистички студии, 2025)
Овој труд го анализира приказот на женската сексуалност во неколку дела од руската книжевност од крајот на XIX и почетокот на XX век. Анализата се фокусира на тоа како овие текстови ги одразуваат и ги предизвикуваат социјалните норми преку приказот на женските ликови и нивните сексуални искуства. Притоа, се разгледуваат теми како автономијата, сексуалната самоопределба и психолошката трансформација на женските ликови во контекст на доминантните патријархални структури и социоекономските услови. Главната цел е да се даде нова перспектива за разбирањето на женската сексуалност и нејзината улога во формирањето на женските идентитети во руската литература од овој период.