Историја на проучување нa македонското епиграфско богатство од страна на руските научници (Славистички студии, 2024)
Во овој прилог се задржуваме на руските изданија, монографиии одделни статии, прилози, во кои се публикувани, документирани и интерпретирани словенски епиграфски споменици од Македонија. Целта е да се истакне придонесот на руските научници и на нивните трудови во откривање/пронаоѓање, евидентирање, објавување, интерпретација итн., а со тоа и во афирмација на македонското епиграфско богатство.
Keywords: словенска епиграфика; проучувања; Македонија; руски научници