Фраземи со компонента ЦРВЕНО во рускиот и во македонскиот јазик (Славистички студии, 2024)
Феноменот на боите, нивното значење и восприемање се предмет на интерес на многубројни истражувања од различни сфери. И овој труд претставува обид да се расветли уште еден сегмент на оваа сложена појава. Конкретно, трудот се фокусира на фраземите со колоративот црвено во рускиот и во македонскиот јазик, на идентификување на сите единици што го содржат овој колоратив и утврдување на разликите што се поврзани со нивната застапеност во разгледуваните јазици.
Keywords: фразеологија; колоративи; семантички опфат; јазична слика на светот; етнокултурна специфика