Кон деклинацијата на именките во текстовите со правна содржина (Славистички студии, 2024)
Предмет на интерес во овој прилог е деклинацијата на именките во текстовите со правна содржина, односно акцентот е ставен на особеностите на деклинацијата во Мазуринската крмчија (1999 г.). Крмчијата како текст со религиозно-правна содржина, претставува одлична основа за расветлување на некои прашања врзани со деклинациските особености на именките и движењето од синтетизам кон аналитизам, преку споредба со состојбата засведочена во текстовите со библиска и со химнографска содржина (од XII до почетокот на XV век) од македонска јазична редакција
Keywords: деклинација; особености; македонски црковнословенски ракописи; крмчија