ROLA LITERATURY W PRZYSWAJANIU KULTURY POLSKIEJ PRZEZ STUDENTÓW ZAGRANICZNYCH. BUDOWANIE KOMPETENCJI SOCJOKULTUROWEJ I SOCJOLINGWISTYCZNEJ NA PRZYKŁADZIE POWIEŚCI OLGI TOKARCZUK KSIĘGI JAKUBOWE (Славистички студии, 2025)
Literatura odgrywa kluczową rolę w nauczaniu języka polskiego jako obcego, oferując bogate zasoby do przyswajania kultury w przyjemny sposób. Wykorzystanie tekstów literackich jako materiału dydaktycznego w nauczaniu języka polskiego jako obcego ma wieloletnią tradycję. Teksty literackie stanowią bogate wsparcie dla ilustrowania określonych zjawisk językowych, wzbogacania struktur leksykalnych i morfosyntaktycznych oraz stymulowania umiejętności konwersacyjnych poprzez angażujące tematy.Niniejszy artykuł analizuje korzyści płynące z włączenia tekstów literackich do zajęć z języka i kultury polskiej, podkreślając ich rolę w rozwijaniu umiejętności analitycznych, poszerzaniu słownictwa i pogłębianiu zrozumienia kulturowego. Analiza koncentruje się na powieści Olgi Tokarczuk „Księgi Jakubowe”, która oferuje szeroką panoramę społeczno-politycznej, wieloetnicznej i wielokulturowej rzeczywistości XVIII-wiecznej Polski. Powieść służy jako przykładowe narzędzie do zilustrowania różnych aspektów polskiej kultury, takich jak życie codzienne, tradycje i wydarzenia historyczne. Ponadto przeanalizowano wkład postaci takich jak Benedykt Chmielowski i bracia Załuscy w polską kulturę, podkreślając ich wpływ na zachowanie dziedzictwa kulturowego. W artykule stwierdzono, że dobrze dobrane teksty literackie znacznie usprawniają i urozmaicają proces uczenia się poprzez rozwijanie kompetencji socjolingwistycznych i poszerzanie horyzontów intelektualnych uczniów.
Keywords: Olga Tokarczuk; Księgi Jakubowe; literatura polska; sprawność kulturowa; sprawność językowa