ПРЕТСТАВУВАЊЕТО НА РОДОТ И КЛАСАТА ВО РОМАНОТ МАРТА ОД ЕЛИЗА ОЖЕШКОВА (Славистички студии, 2025)
Служејќи се со некои од централните аналитички поими во феминистичката наратологија, воведени од С. Лансер, како и критиката на реалистичниот роман на Н. Армстронг, во оваа студија ја толкуваме врската помеѓу наративната структура и феминистичките аспирации на деветнаесетвековниот роман Марта од Елиза Ожешкова. Анализата има за цел да покаже како, во релизацијата на својот тематски зафат, текстот се справува со – или подлегнува на – ограничувањата на реалистичната наративна форма.
Keywords: наративен авторитет; реалистичен роман; полски позитивизам; Елиза Ожешкова