WYBRANE PUBLIKACJE W ZBIORACH WIRTUALNEGO MUZEUM POMARAŃCZOWEJ ALTERNATYWY (OD FYDRYCHA DO MISZTALA) JAKO PRZYKŁAD „PAMIĘCI OCALONEJ” – PRZYCZYNEK DO ANALIZY (Славистички студии, 2025)
Niniejszy tekst stanowi przyczynek do badań nad tekstami programowymi oraz publikacjami związanymi z ruchem kontestacyjno-artystycznym Pomarańczowa Alternatywa. Autorka prezentuje najważniejsze publikacje, znajdujące się w zbiorach wirtualnego Muzeum Pomarańczowej Alternatywy ze szczególnym uwzględnieniem Manifestu Surrealizmu Socjalistycznego Waldemara „Majora” Fydrycha oraz tekstów eseistyczno-naukowych.
Keywords: Pomarańczowa Alternatywa; manifest; Muzeum Pomarańczowej Alternatywy; publikacja