СОЦИЈАЛНА РАБОТА СО ЛУЃЕ КОИ ЖИВЕАТ СО ХИВ (ЛЖХИВ) ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА - Ѓердовска, Румена (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2015)
Повеќе од 30 години светот се соочува со предизвикот наречен ХИВ/СИДА. Ако 80-тите години на минатиот век беа години на мистерија, страв и смрт поврзани со болеста, новиот милениум донесе една нова надеж за сите луѓе кои се погодени од болеста. И додека во 90-тите години на 20. век во европските земји и светот воопшто, социјалните работници биле во првите „борбени редови“ во справувањето со ХИВ епидемијата, во Република Македонија едвај се појавувале првите активисти и волонтери кои пружале помош и поддршка на пациентите и нивните семејства .