СОС ЛИНИЈА ЗА ПОМОШ ОД ДРОГА - СОЦИЈАЛЕН СЕРВИС НА ГРАЃАНИТЕ - Шекуткоска, Славица (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2015)
Употребата на дрога претставува сериозен медицински, психолошки, но и социјален проблем. Семејствата и лицата со проблематична употреба на дрога се соочуваат со низа сериозни проблеми кои оневозможуваат нивно нормално функционирање. Во светот за надминување на овие проблеми функционираат повеќе сервиси. Здружението на социјални работници на град Скопје со цел да ги следи активностите за превенција од употреба на дрога, ја отвори националната бесплатна телефонска линија 080011444. На линијата граѓаните од Република Македонија можат да добијат информации за проблемите со кои секојдневно се соочуваат, а се поврзани со употреба на дрога.