ПОВРЗАНОСТ НА НАСИЛНО ОДНЕСУВАЊЕ СО САМОПОЧИТУВАЊЕТО КАЈ УЧЕНИЦИТЕ ОД ОСНОВНОТО ОБРАЗОВАНИЕ - Урдаревиќ, Милена (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2015)
Низ процесот на растење, а и во текот на целиот живот, изложени сме на бројни влијанија од средината кои се одразуваат на нашите размислувања и на однесувањето. Ефектите од тие влијанија зависат од периодот на живот во кој поединецот се наоѓа, од ситуациските фактори, од моќта на одделни фактори, како и од особините на личноста. Евидентно е дека социјализацијата во значајна мера го определува однесувањето на поединецот во групата. Влијанието на врсниците е составен и значаен дел од растењето, развојот, идентитетот на поединецот и формирањето на неговите навики и однесување. Низ процесот на социјализација детето ги стекнува своите вредности и ставови, прифаќа конструктивни и деструктивни модели на однесување.