НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА РАЗВОЈ НА СОЦИЈАЛНАТА ЗАШТИТА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА 2011-2021: Потреба и основни стратешки правци - Борнарова, Сузана; Богоевска, Наташа (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2011)
Актуелните промени во современото општество се одвиваат во правец на промовирање на сé поголемо преземање индивидуална одговорност на граѓанинот и семејството за сопствениот живот, развој, напредок и сигурност. Во овој процес, заедницата е обврзана да им ја обезбеди на граѓаните соодветната поддршка. Системот на социјална заштита, како основен столб на оваа поддршка за граѓаните кои се нашле во положба од социјален ризик, треба да обезбеди разновидност на услуги со кои ќе се овозможи не само ублажување на последиците, туку и излез од настанатата состојба. Потребно е услугите да бидат лесно достапни, пристапни, да постои можност за избор согласно со потребите