Македонска платформа против сиромаштијата (МППС), прва Конференција на сиромашните и социјално исклучени лица во Република Македонија Прва Конференција на сиромашните и социјално исклучени лица во Република Македонија - Илиевски, Владимир (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2011)
Првата Конференција на сиромашните и социјално исклучени лица организирана од страна на Македонската платформа против сиромаштија (МППС), се одржа на 26 и 27 септември во Битола, а централниот настан – мирниoт марш на учесниците на Конференцијата до Владата на Република Македонија, се случи на 28 септември во Скопје. Делегација на учесници на Конференцијата беше примена од страна на Спиро Ристевски, министер за труд и социјална политика.