Предизвици во системот на социјална заштита и социјално осигурување во Македонија - Ристовски, Спиро (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2011)
П. Според Вас кои се главните предизвици во системот на социјална заштита и социјално осигурување во Република Македонија? О. Во рамки на системот на социјална заштита постојат три главни предизвици, и тоа: правилно таргетирање на корисниците на социјална заштита; развој на социјални услуги на локално ниво; поголема вклученост на општините во обезбедување на социјални услуги согласно потребите на граѓаните од своето подрачје.