Јавна расправа во Собранието на РМ Европски политики за заштита од дискриминација во Република Македонија - Постоловска, Наташа (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2009)
Националниот Совет за евроинтеграции и Сојузот “Македонија без дискриминација”, на 14. 04. 2009 година, во Собранието на Република Македонија организираа јавна расправа за предлог-работниот текст на Законот за заштита од дискриминација. Воведно појаснување и насоки за оваа расправа даде претседателот на Советот, Радмила Шеќеринска. Амбасадорот на Кралството Холандија ја поздрави иницијативата и предложената работна верзија на Законот против дискриминација, изготвена од Министерството за труд и социјална политика, како и заложбите на државата за поскоро донесување на Законот. Појаснувања за потребата од ваков закон, како и за суштината на изготвениот Предлог- закон, говореше актуелниот министер за труд и социјална политика, Џељаљ Бајрами, а за гледиштата што ги застапува неформалниот Сојуз, МБД, во однос на напорите за искоренување на дискриминацијата, како и за насоките по кои треба да се движи финалниот текст на овој Закон и за потребата од