Студија – Социјална исклученост на старите лица во Република Македонија - Димитријоска, Сунчица (Ревија за социјална политика/Journal of Social Policy, 2009)
Во Студијата за социјална исклученост на старите лица во Република Македонија, финансиски поддржана од УНФПА, се анализира проблемот на социјалната исклученост на старите лица во однос на: покриеноста, правата, достапноста, обезбедениот квалитет на услуги, пречки во остварување на она што е дефинирано со законите и политиката во заштитата и вистинската состојба, како и тековните реформи и предизвици на системите на: социјалната заштита, пензискиот систем, образованието и здравствената заштита.